logo

Erik Rehn

I

01/09/24

Vad är NIS2?

NIS2-direktivet ska öka cybersäkerheten inom hela Europeiska unionen. Det bygger vidare på det tidigare NIS-direktivet men inför skärpta krav och för fler bolag.

Vad är NIS2-direktivet?

NIS2-direktivet har som mål att etablera en hög och enhetlig nivå av cybersäkerhet inom hela Europeiska unionen. Det bygger vidare på det tidigare NIS-direktivet men inför skärpta och tydligare krav, särskilt när det gäller genomförandet av riskanalyser och införandet av olika säkerhetsåtgärder. Detta innebär att organisationer och företag som omfattas av direktivet måste göra mer detaljerade bedömningar av potentiella hot och sårbarheter samt vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina system och data. NIS2-direktivet är planerat att träda i kraft tidigast under sommaren 2025. Trots att det kan kännas avlägset, är det av största vikt att redan nu påbörja arbetet med att planera och förbereda inför de kommande kraven. Genom att börja i god tid kan organisationer minska risken för brister och säkerställa att de uppfyller de nya standarderna när direktivet väl träder i kraft.

Vilka påverkas av NIS2?

NIS2-direktivet kommer att ha en betydande inverkan på hela 18 olika sektorer inom både offentlig och privat verksamhet. Bland de industrier som tydligt påverkas av de nya cybersäkerhetskraven finns sektorer som

  • Energi

  • Transport

  • Banker

  • Hälso- och sjukvård, inklusive vårdcentraler.

Dessa industrier är redan kritiska för samhällets infrastruktur och har tidigare varit föremål för säkerhetsregleringar, men med NIS2 skärps kraven ytterligare för att skydda dem från cyberattacker och andra hot mot säkerheten.

Utöver de mer självklara sektorerna finns det också industrier som påverkas av direktivet på som inte är lika uppenbart såsom sökmotorer och digitala marknadsplatser. En annan viktig nyhet med NIS2 är att små och medelstora företag (SME) nu inkluderas i direktivet. En annan viktig nyhet med NIS2 är att små och medelstora företag (SME) nu inkluderas i direktivet. Tidigare var dessa företag ofta undantagna från sådana regler, men med tanke på det ökande hotet mot cybersäkerheten anses det nu nödvändigt att även mindre företag följer direktivets bestämmelser. Detta innebär att många fler företag än tidigare måste genomföra åtgärder för att säkerställa att de uppfyller kraven

Hur följer man NIS2?

De exakta kraven för NIS2-direktivet är ännu inte helt fastställda, men det finns vissa grundläggande steg som organisationer bör ta för att säkerställa att de uppfyller de nya reglerna. Det som redan nu är att man är skyldig att

  • Identifiera att man omfattas och anmäla sig.

  • Etablera/upprätthålla ett systematiskt arbete med informationssäkerhet, införa lämpliga säkerhetsåtgärder och utbilda ledning såväl som personal.

  • Rapportera in incidenter som medför eller kan medföra betydande störningar.

Med rätt verktyg och tillvägagångssätt behöver dessa åtgärder inte vara överdrivet komplicerade. Genom att tillämpa beprövade metoder för cybersäkerhet, särskilt när det gäller molntjänster, kan organisationer hantera dessa krav relativt smidigt. Det kan handla om att använda kryptering för att skydda data, implementera principer som "least privilege" för att minimera åtkomsträttigheter, och dra nytta av de många övervakningslösningar som erbjuds av molnleverantörer.

AWS verktyg för att följa NIS2

För att stärka din cybersäkerhet och följa de riktlinjer som krävs under NIS2-direktivet, är det viktigt att använda flera säkerhetsverktyg och metoder. En av de mest grundläggande och effektiva säkerhetsåtgärderna är att använda kryptering. Kryptering skyddar känsliga data genom att göra den oläsbar för obehöriga, även om de lyckas få tillgång till den. Genom att kryptera både data i vila och under överföring, kan du kraftigt minska risken för dataintrång och informationsläckor. Utöver kryptering bör automatiserade säkerhetslösningar implementeras för att proaktivt övervaka, identifiera och åtgärda hot i realtid.

En lösning som AWS GuardDuty kan spela en viktig roll här. Det är en säkerhetstjänst som automatiskt övervakar och analyserar din IT-miljö, inklusive nätverkstrafik och loggar. AWS GuardDuty upptäcker och varnar för potentiella säkerhetshot, såsom obehörig åtkomst eller misstänkt aktivitet, vilket gör det enklare för din organisation att snabbt reagera och förhindra eventuella attacker. En annan viktig tjänst att överväga är AWS Config. Med AWS Config kan du kontinuerligt övervaka och bedöma konfigurationen av dina molnresurser. Tjänsten tillåter dig att spåra förändringar och säkerställa att dina resurser följer bestämda säkerhetspolicyer och efterlevnadskrav. AWS Config ger insikter om hur dina resurser hanteras och erbjuder automatiserade lösningar för att korrigera eventuella avvikelser, vilket säkerställer att du alltid har en säker och compliant IT-miljö. Denna typ av automatiserad övervakning minskar risken för mänskliga fel och gör det lättare att hålla säkerheten i toppklass över tid.Genom att kombinera kryptering med automatiserade säkerhetstjänster som AWS GuardDuty och AWS Config kan din organisation upprätthålla en stark säkerhetsposition. Detta inte bara förenklar säkerhetsarbetet, utan säkerställer också att du proaktivt uppfyller de strikta kraven från regelverk som NIS2.

Altostructs AWS Säkerhetsinsikter. Denna typ av lösning gör det möjligt för kunder att få en tydlig överblick över vilka åtgärder som krävs för att följa NIS2-direktivet och ger vägledning i hur de bäst kan implementeras i sin verksamhet.


Källor:

MSB

Kontakta oss

Nyhetsbrev